Behalve veel verschillende schrijfwijzen kent hummus ook verschillende uitspraken. Zelf zeg ik altijd goemoes.

Een collega zei van de week dat ze helemaal niemand kende die het zo uitsprak als ik. Ik was me daar niet van bewust. Ik ben eens gaan zoeken en vond op de site forvo verschillende uitspraken: Dianada uit Israël zegt goemoes, Pablo uit Argentinië zegt hoemoes en Cecil uit Engeland zegt hommus. De Arabische uitspraak staat er niet bij maar heb ik gisteren gevraagd bij Mabrouk, een van de lekkerste winkels in Haarlem. De eigenaar vertelde dat hij het uitspreekt als hoemoes maar dat ze in Israël goemoes zeggen. De h wordt daar uitgesproken als een soort g.

En daar komt mijn uitspraak vandaan. Ik leerde het goedje zo’n 40 jaar geleden kennen, broers en zussen brachten het mee uit Israël. Goemoes dus.

Wat kan je er mee doen? Zelf smeer ik het op brood en dip ik er groenten in. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Op Food52 staan 10 leuke en lekkere tips.

De lekkerste hummus is de zelfgemaakte. Je hebt de basisrecepten met kikkererwten maar leest in verschillende kookboeken ook over bieten- en bonenhummus. Ook smakelijk. Maar ik maak het liefst de hummus op de manier van , op de site van Jamie Oliver: basisrecept houmous. Als je een keukenmachine hebt ben je er maar een kwartiertje mee bezig. Het is wel zaak dat je het even proeft als het klaar is. Ik laat vaak een lepeltje rond gaan en voeg dan nog wat extra knoflook of citroen toe. Smaken verschillen nou eenmaal. Er staat nu weer een hele schaal klaar om de week mee door te komen.

Delen?
Twitter
Pinterest
Instagram
RSS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *