Waarom zou je dat nou doen? Koken met ingrediënten waarin de letter ij zit.

Tja, omdat het leuk is? Het is een leuk spel om samen te spelen: in welk voedsel zit een ij? Het is lollig om door de winkel te lopen en vooral te letten op letters en minder op smaak. En zo eet je weer eens wat anders.

De eerste stap was het bedenken welke groenten er met een ij zijn. Andijvie, knol- en bleekselderij, snijbonen, ijsbergsla. Mét rijst erbij, aardig veel! Door de sla kan tonijn en radijs mét azijn en olijfolie. Voor wat betreft de kruiden blijkt er ook veel keus: tijm, rozemarijn, karwij, komijn. Een toetje is snel verzonnen: ijs. De boel stokte toen we het vlees moesten bedenken. Konijn, ja, kan. Of toch smokkelen en ook de korte ei mee laten doen en voor geitenvlees gaan? Dan zou geitenkaas ook mogen en dat zou wel erg lekker zijn. Maar ei gebruiken is vals spelen. Niet doen dus.

Vanmiddag in de winkel bleken er meer mogelijkheden te zijn: ik zag worst liggen en dacht aan saucijzen. Alleen heten saucijzen tegenwoordig niet meer zo, het zijn braadworsten geworden en dat kan dan natuurlijk niet. Gelukkig zag ik kippendijen liggen, ook lekker en beter dan konijn.
Lopend door de gangen in de winkel kwam ik nog kapucijners tegen en zag ik Dijon mosterd staan. Ha! Nog een ij. De mosterd heb ik altijd in huis en zou een goede smaakmaker zijn. Want peper en zout zijn verboden bij ‘Koken met een ij’. Al staat er ‘Fijn zeezout’ op de bus…

De maaltijd is net achter de kiezen. Het zijn kippendijen geworden, aangebraden in olijfolie met kapucijners en mosterd. ‘Wijn erin!’, riep een zoon en dat was paste erg goed. Een salade van geraspte knolselderij met azijn en ook mosterd, een ietwat aangepast recept uit de groentebijbel van Mari Maris. Plus een salade van ijsbergsla met snijboon en tonijn. Hierbij een kom met rijst waarvan de helft natuurlijk weer is overgebleven en nu in de vriezer staat.

Koken met letters krijgt zeker een gevolg. De volgende opdracht wordt een maaltijd met ingrediënten die beginnen met een g. Daar komt de geit!

Eten met een ij

 

Delen?
Twitter
Pinterest
Instagram
RSS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *