Eten weggooien is zonde. Wat doe je er aan?

Het weggooien van eten is niet alleen zonde van het geld. Het is ook verspilling van voedingstoffen, arbeidskracht en moeite.

Herken je dit? Je hebt een verjaardag, er komen zo’n 30 mensen eten. Je kookt een boel lekkere gerechten met daarbij een grote pan rijst. En dat is altijd moeilijk: hoeveel rijst gaat je bezoek eten? Te weinig hebben is vervelend dus je schat het ruim in. En dan blijf je zitten met een halve pan gekookte rijst. Die rijst is gezaaid, geplant, geoogst en gestampt door iemand. Eén dag werk dreigt in de vuilnisbak te verdwijnen.

We gooien gemiddeld per persoon ongeveer 50 kilo weg per jaar, volgens Milieudefensie. Dat is 15% van ons eten, veel meer dan ik dacht. Dingen die we het meest weggooien zijn brood, pasta en rijst.
Dat herken ik. Ik ben iemand die bijna altijd de restjes in de vriezer doet maar ik twijfel vaak bij pasta en rijst. Wat voor lekkers kan je maken van plakkerige pasta? En rijst opbakken in een koekenpan gaat vaak ook niet goed. Pasta en rijst belanden soms in de groenbak.

Hoe voorkom je het weggooien van eten? Hierbij wat tips:

  1. Plan je maaltijden. Maak een weekmenu, koop alleen wat je nodig hebt en doe dat in één keer.  Zo kom je minder vaak in winkels en dus in de verleiding om eten te kopen dat je niet nodig hebt.
  2. Koop geen voedsel in grote hoeveelheden al is dat vaak voordeliger. Koop de hoeveelheid die je nodig hebt.
  3. Heb je grote hoeveelheden groenten of fruit geoogst of van de buren gekregen? Maak er jam van of stop ze in een pot met zuur.
  4. Koop je eten wat je diezelfde avond op tafel zet? Pak in de winkel dan iets waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verlopen is. Zo voorkom je dat dat weggegooid moet worden.
  5. Ligt er wat in je (koel)kast waarvan de datum verlopen is? Gooi het niet direct weg maar proef even want de kans is groot dat de kwaliteit nog prima is.
  6. Schep niet teveel op je bord. Vaak zijn ‘de ogen zijn groter dan de maag’ zoals dat dan heet. Schep liever een tweede keer op of doe de restjes vanuit de pan in een bakje of zakje voor in de vriezer.
  7. Leg restjes in de vriezer en schrijf op het zakje de inhoud en datum. Plan tweewekelijks of vaker een kliekjesdag!
  8. Ondanks alles toch pasta rijst of brood over? Hierbij wat recepten waarmee je de restjes kunt verwerken. Andere kliekjes? Kijk bij Francesca kookt.

Tip 1, het maken van een weekmenu is niets voor mij. Ik doe graag dagelijks boodschappen en vind het ondoenlijk om op zaterdag te weten waarin ik op de vrijdag erna zin heb. Ook gun ik de kinderen soms inspraak en dat wordt moeilijk met een weekmenu. De andere tips doe ik al of ga ik nu opvolgen. De recepten voor oude rijst en pasta zien er goed uit!

Bronnen: Food52 en Nudge.

Delen?
Twitter
Pinterest
Instagram
RSS

One thought on “Minder eten weggooien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *