App die een leven kan veranderen?

Is dat niet een beetje overdreven? Nee. Op Facebook zie je veel voor-en-na-foto’s: mensen met flink overgewicht die na een jaar gebruik van de MyFitnessPal app kilo’s zijn afgevallen. En ik heb zelf ook zo’n ervaring. Bij mij gaat het niet om tientallen kilo’s, maar ik ben wel met de stimulans van de app ruim 12 kilo kwijtgeraakt in 5 maanden tijd.

Hoe werkt het? Je vult je profiel in: lengte, gewicht, sexe, mate waarin je normaliter beweegt, streefgewicht, aantal kilo’s per week dat je wilt afvallen en er rolt een calorie-aantal uit dat je per dag kunt eten. Voer je vervolgens alles in wat je eet op een dag, dan krijg je bij de dagafsluiting te zien wat je zal wegen over 5 weken als alle dagen zijn zoals die ene. Als je ook nog je sportieve activiteiten invult, dan stelt hij het verwachte gewicht aan naar beneden.

In het begin is het invullen van alle maaltijden best een gedoe. De makers van de app doen er wel alles aan om het te vergemakkelijken: je kunt maaltijden kopiëren en verpakkingen scannen. Naarmate je vaker artikelen invult, zie je gerelateerde ingrediënten in beeld die je makkelijk kunt selecteren.

Waarom werkt dit? Ik denk dat dat aan twee dingen ligt.
Je bedenkt je nog eens extra of je iets wel wilt eten als je weet dat je het moet invullen en de dagelijkse hoeveelheid calorieën zal overschrijden. Je kunt daar natuurlijk ook gewoon lak aan hebben maar dan is de lol er snel af. Ik vulde wel al ’s ochtends mijn avondwijntjes in om er zeker van te zijn dat ik nog ruimte zou hebben voor mijn twee glazen rode wijn. Als ik die toch niet nuttigde was er geen man overboord en zou ik extra afvallen.
Een ander punt is dat je soms echt niet weet hoe dingen aantellen. Ik nam elke avond bij mijn wijntjes een bakje met gezonde, ongezouten, ongepelde amandelen. Heerlijk. Door de app kwam ik erachter dat daar honderden calorieën in zitten en dat tikt aan als je er maar 1295 mag per dag. Nu ik genoeg ben afgevallen neem ik af en toe weer een handje.
Rijst en pasta tikken ook flink aan maar je kunt je bijna ongestraft ongans eten aan groenten.

Dat ik 12 kilo ben verloren heb ik niet alleen aan de app te danken. Ik deed een afvalprogramma bij de sportschool: tweemaal per week sporten in vaste groepjes en wekelijks napraten en wegen. Dat was gezellig en het werkte goed. Het programma is twee maanden geleden afgelopen maar ik heb de smaak te pakken en sport nu nog steeds driemaal per week. Tweemaal naar de sportschool en een keertje een rondje rennen. grafiek

Het is niet meer nodig om alles elke dag in te voeren maar ik kan het niet laten. Ik vind het leuk en ik ben bang om weer aan te komen. Het toegestane aantal calorieën heb ik wel verhoogd en ik vind het een sport om daar ruim onder te blijven. Ik hou nog graag in de gaten wat ik  eet en vind het stiekem wel leuk dat ik nog steeds een pond per week verlies. Een buffertje voor de vakantie!

 

Delen?
Twitter
Pinterest
Instagram
RSS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *