Sinds januari van dit jaar heb ik pijn aan mijn rechterknie als ik meer ren dan zo’n 3 km. Heel vervelend.

De pijn komt na zo’n 3 km. rennen op en wordt zo sterk dat ik moet gaan wandelen. Dan neemt het weer af en kan ik weer even pijnloos rennen.

Het gevolg is dat ik niet meer naar de atletiekclub ga op woensdagavond. Daar wordt al zo’n 3 km besteed aan inlopen. Ik ren nog wel de kleine rondjes op de weg, een of tweemaal per week, tot de pijn me halt toeroept.

Hoe erg is dit? Het is in ieder geval vervelend. Maar niet zo vervelend dat ik naar een fysiotherapeut ging. Daar was ik in heel mijn 50-jarige leven nog nooit geweest en ik dacht dit zelf op te kunnen lossen. Op internet kwam ik een kwaal tegen waarvan ik dacht dat ik eraan leed: het illiotibiaal bandsyndroom. De symptomen leken heel erg op de mijne. Ik zocht oefeningen op die ik moest doen om de boel te genezen. Het hielp niet.

Vier weken geleden ben ik toch maar naar een fysiotherapeut gegaan. Die heeft gekeken of ik niet erg raar liep en heeft aan beide benen getrokken en de boel bevoeld en verdraaid. Hij kon niets afwijkends vinden. Ik ben naar een collega verwezen die een echo-apparaat heeft en die vond twee kleine dingetjes die misschien een oorzaak konden zijn. Omdat het niet erg overtuigend was, spraken we af dat ik de week erna nog een keer langs zou komen op het moment dat ik pijn had, dus na een loop.

Die middag waaide en regende het erg toen ik mijn ronde aflegde. Ik was ook nog flink aan het hoesten en voelde me enorm zielig. Zeker toen de beelden op het apparaat niets anders toonden dan de week ervoor. Maar de aanwezige orthopeed constateerde wel wat anders: ik was aan het overproneren. Oftewel, ik heb platvoeten.

Voor volgende week staat de vervolgafspraak met de fysiotherapeut. Ik zal waarschijnlijk zooltjes moeten kopen die mijn voeten corrigeren. Hopelijk zal daarna de pijn verdwijnen.
Als het straks over is zal ik wel blij zijn dat ik de hulp heb ingeroepen van een therapeut. Ik heb daarmee zo lang gewacht omdat ik dacht: ‘Pijn bij het rennen, hoe erg is dat? Dan ren je toch niet? Dan heb je nergens last van, fietsen is ook leuk. Er zijn ergere dingen op deze wereld en zo leuk is rennen toch niet! Luxeprobleem.’

Maar ik merk toch dat ik het vervelend vind dat ik me niet meer kan verheugen op de 7-Heuvelenloop of de Halve van Haarlem en die runs voor altijd onbereikbaar zouden zijn. Ben blij dat ik hulp heb ingeroepen want pijn bij het rennen is toch geen luxeprobleem. Ik kijk nu erg uit naar de eerste renronde van 5 km!

Delen?
Twitter
Pinterest
Instagram
RSS

One thought on “Pijn bij het rennen, luxeprobleem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *