SLA is een kookboek dat zich een handboek noemt.

Het boek ‘is voor iedereen die gezonder en schoner wil eten en bewuster wil leven’. De meeste recepten zijn glutenvrij en er wordt geen koemelk en suiker gebruikt. Staat tenminste in de introductie. Wél wordt ghee aangeprezen dat je moet maken met roomboter, gemaakt met koemelk. Maar da’s een kleinigheid.

De schrijvers van het kookboek zijn de oprichters van SLA, een salad bar met inmiddels vijf vestigingen. Het is een kloek boek met heel veel prachtige foto’s. Het heeft een prettige en duidelijke indeling.

De eerste hoofdstukken staan vol met praktische tips.
Hoe doe je je boodschappen? Koop seizoensgroenten en geen kant-en-klaar-pakjes.
Wat zou je altijd in je keukenkastjes moeten hebben staan? Linzen, limoenen en wat minder logische zaken als amarant, Keltisch zeezout en paddenstoelen.
Wat zijn bijzondere ingrediënten? Wat ís Keltisch zeezout? Harissa, wat kan je er mee en wat doe je met ghee?
Daarna een hoofdstuk waarin verschillende handige gereedschappen staan die het koken makkelijker en leuker maken.

En dán de leukste: basistechnieken en -bereidingen. Ik heb de rozemarijn-knoflookolie gemaakt: lekker en handig om altijd klaar te hebben staan. En de ghee. Ook een aanrader maar een hele klus, ik ben er zo’n uur mee bezig geweest.

Het gaat natuurlijk ook om de recepten: niet alleen sla en dressings maar ook hummus, soepen en warme maaltijden.
De rode bietensoep met komijn is erg lekker, heel erg lekker! De boekweitwrap heb ik in een aangepaste versie gemaakt: de ingrediënten staan op tafel en iedereen kan wat ie wil op de wrap doen. Altijd leuk en ik moet zeggen: nog nooit van die lekkere pannenkoekjes gegeten.
De melanzane was heerlijk. Ik hou niet zo van de aubergines dacht ik, maar dit smaakte erg goed en de kinderen bleven opscheppen.

Zoete dingen, daar ben ik niet zo van. Maar er komt een verjaardag aan dus ik zal er wel aan moeten geloven: trakteren op het werk. Ik zal me storten op de vegan cheesecake zonder cheese, ik ben benieuwd.

Kortom: mooi boek, fijn om in de kast te hebben te staan, uit te koken en te raadplegen! Jammer dat er geen lintje in zit, want alle kookboeken zouden één of twee lintjes moeten hebben. Mijns inziens.

Auteur: Ida de Haart
Titel: SLA, we just eat
Uitgever: Kosmos
€ 24,99
Bestel bij Bol.com

Dressing met waterkers en za'atar

Delen?
Twitter
Pinterest
Instagram
RSS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *